Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σιωπηλό βασίλειο της Παναγιώτας Στρίκου -Τομοπούλου



Το σιωπηλό βασίλειο της Παναγιώτας Στρίκου- Τομοπούλου σε εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου, είναι ένα ακόμη μικρό αλλά δυνατό βιβλίο από την σειρά μικρές καληνύχτες. Η Παναγιώτα έχει χειριστεί απλά αλλά με δεξιοτεχνία τον λόγο. Η απώλεια πολλές φορές, μπορεί να δημιουργήσει παράξενα συναισθήματα, έτσι έγινε και με τον βασιλιά της ιστορίας. Η μη δυνατότητα να αποκτήσει παιδιά με την γυναίκα του τον έκανε σκληρό. Για να αποφύγει τον πόνο  και την θύμιση της απώλειας επέλεξε χρησιμοποιώντας την εξουσία του να εξαφανίσει όλες τις παιδικές φωνές. Τι γίνεται όταν ο πόνος της απώλειας μας χτυπά την πόρτα; Μας κάνει σκληρούς και άκαρδους; Κρύβουμε τα συναισθήματά μας πίσω από παράλογες αποφάσεις; Πάντα όμως η ζωή νικά. Έτσι και εδώ ο υπασπιστής έρχεται ως λυτρωτής να σώσει το βασίλειο από την σιωπή. 


Tips 

Για παιδαγωγούς: 
  • Γλωσσικές ασκήσεις: Η πρώτη σελίδα μας συστήνει πέντε επαγγέλματα. Είναι μια καλή αφορμή να παίξεις στην τάξη με τα επαγγελματικά ουσιαστικά. Για παράδειγμα : -Ποιος φουρνίζει το ψωμί; - Ο φούρναρης και η φουρνάρισσα , παίζεις επίσης με τα δυο πρόσωπα ,το αρσενικό και το θηλυκό.
  • Μπορείς να δώσεις το παρακάτω έντυπο:

  • Μπορείς να παίξεις με τα επίθετα που θα συναντήσεις στο κείμενο: π.χ. ο γκρινιάρης / η γκρινιάρα/το γκρινιάρικο , ο παράξενος/η παράξενη/το παράξενο κτλ.  
  • Από τα επίθετα μπορείς να περάσεις στα ουσιαστικά : π.χ. καλός-η-ο  ~ καλοσύνη
  • Μπορείς να παίξεις με αφορμή την κατάσταση του βασιλιά "απομονωνόταν" "απομακρυνόταν"  τις προθέσεις απο-, ανα-, κατα- . 
  • Μπορείς επίσης να παίξεις με το στερητικό α- όπως ά-φωνος , ά-τεκνος, α- μίλητος, ά-λαλο.
  • Μπορείτε να παίξετε το παραδοσιακό/ομαδικό : "Αγαλματάκια α-κούνητα , α-γέλαστα, α-μίλητα μέρα ή νύχτα;"
  • Ήχος: Είναι ένα project από μόνο του, που θα το αναλύσουμε σε μια άλλη ανάρτηση. Μπορείς να παίξεις όμως το εξής: π.χ.  Ποιους ήχους αναγνωρίζουν (τα παιδιά) από τις πράξεις των παιδιών.
  • Μπορούν  να τους αποτυπώσουν;
  • Μαγικά φίλτρα! Αγαπημένα στα παιδιά. Ποια υλικά λέτε να έβαλε ο μάγος στο μαγικό φίλτρο για να πάρει τις φωνές των παιδιών;
  • Με τι υλικά αντίστοιχα έφτιαξε το ξόρκι που έδιωχνε την βραχνάδα και την αφωνία;
  • Μαθηματικές έννοιες: με αφορμή το "απομακρύνεται" του βασιλιά μπορείς να παίξεις με την ομάδα σου το κοντά σε / μακριά από .
  • Ταχταρίσματα- Νανουρίσματα μπορείς να ακούσεις από εδώ: 
  • http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2160/Anthologio_A-B-Dimotikou_html-empl/index1_4.html
  • https://www.youtube.com/watch?v=eWY_wapzhrc&list=PLbEjrHFJQ4nFvdIjWx9I-DMRmtfSrmf86 
  • https://www.youtube.com/watch?v=eWY_wapzhrc&list=PLbEjrHFJQ4nFvdIjWx9I-DMRmtfSrmf86
  • Τέλος μπορείς να δώσεις άχρηστα και φυσικά υλικά και να φτιάξουν τα παιδιά την δική τους ιδανική παιδική χαρά. Μπορείς να πάρεις ιδέες για τα υλικά που θα τους δώσεις από εδώ:https://gr.pinterest.com/pin/262123640800883226/
  • Μπορείς να δείξεις και να επεξεργαστείτε τον πίνακα του Γ. Ιακωβίδη "Παιδική συναυλία" περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείς να βρεις εδώhttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1_(%CE%99%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%B2%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82)
Για γονείς:
  • Πάντα μπορείτε να κάνετε ότι από τα παραπάνω σας αρέσει.
  • Μπορείτε να φτιάξετε ένα κουτί (από παπούτσια) όπου εκεί μέσα θα "κρύψετε" όλους τους ήχους που δεν σας αρέσουν ή τους αγαπημένους σας ήχους σαν ένα μουσικό κουτί. Σαν ένα κουτί ηχητικών αναμνήσεων. Και πώς θα "κρύψετε" εκεί τους ήχους; Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες που να φανερώνουν τους αντίστοιχους ήχους.
  • Θυμηθείτε να καλλιτεχνήσετε το κουτί σας! Είτε με χρώματα, είτε με κολλάζ.



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ταξιδιάρικο ξωτικό της Παναγιώτας Στρίκου - Τομοπούλου

Το ταξιδιάρικο ξωτικό της Παναγιώτας Στρίκου - Τομοπούλου είναι ένα έξυπνο και καλογραμμένο αφήγημα. Η ιδέα των ξωτικών χόμπο είναι ευρηματική και ανοίγει τον δρόμο προς τη γνώση.Ο Χόμπο το μικρό αυτό ξωτικό μας οδηγεί  στον κόσμο των συμβόλων! Ένα βιβλίο που τα προνήπια και τα νήπια μπορούν κάλλιστα να επεξεργαστούν, μιας και μπαίνουν στην διαδικασία της πρώτης γραφής.  Η εικονογράφος Θέντια Μιμηλάκη με τις εικόνες της, μας ταξιδεύει στον κόσμο των ξωτικών και τα χρώματα είναι τόσο ζωντανά που νομίζεις, πως θα μπεις και συ μέσα στο δάσος! Tips    Για παιδαγωγούς:  Ρώτησε τα παιδιά πώς φαντάζονται τα ξωτικά; Να τα σχεδιάσουν σε μεγάλα χαρτιά με μαύρο χρώμα. Να συμπληρώσουν με κολλάζ τα αξεσουάρ τους.  Θεατρικό παιχνίδι: Δώσε τους να φορέσουν αξεσουάρ και  παίξτε την ιστορία. Με αφορμή το επάγγελμα του πατέρα του ξωτικού (Γανωτής), δείτε εποπτικό υλικό με παλιά επαγγέλματα. Συζητήστε και κάντε συσχετίσεις με το σήμερα. Γιατί δεν υπάρχουν πια; Με τι έχουν αντικατασταθεί τα επαγγέλματα; 

Πρώτη φορά στο σχολείο!

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!  Μια καινούρια πόρτα ανοίγει για μένα!  Γι’αυτό μαμά & μπαμπά θυμηθείτε:  #Βοηθήστε με να προετοιμαστώ. Ας αγοράσουμε μαζί την τσάντα μου και το παγούρι μου. Το πρωί να τα ετοιμάζουμε μαζί, όχι μόνοι σας. Με αφορούν τα πράγματα μου, μην το ξεχνάτε. Όπως και το τι θα φορέσω🙃 #Συνεννοηθείτε με την δασκάλα μου να μου γνωρίσετε πρώτα τους καινούριους αυτούς ανθρώπους και το σχολείο μου.Μην φύγετε αμέσως δεν είμαι έτοιμος/η . Εσείς στην καινούρια σας δουλειά νοιώθατε άνετα από την πρώτη μέρα ; Δεν χρειαζόσασταν λίγο χρόνο προσαρμογής;  #Μην αγχώνεστε με ποιον έπαιξα και εάν έκανα φίλους από την πρώτη μέρα. Εσείς στην καινούρια σας δουλειά γίνατε φίλοι με όλους τους συναδέλφους σας; Μην ρωτάτε επίμονα γι αυτό, εμπιστευτείτε τον χρόνο και εμένα και όλα θα γίνουν! #Μην μου πείτε ψέματα  Θελω από εσάς μόνο την αλήθεια, εάν προσπαθήσετε να με ξεγελάσετε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να με μπερδέψετε. Αυτό θα μου δημιουργήσει σύγχυση και τότε είναι που θα κλάψω πολυ

Φίλοι πάνω κάτω του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη

Οι φίλοι πάνω κάτω του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη σε εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου, είναι ένα βιβλίο που κρύβει μέσα του πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Δεν είμαι ειδική, αλλά προσωπικά αυτές οι απλές γραμμές, τύπου σχεδιάζω πρόχειρα (ή σαν παιδί) με έχουν ενθουσιάσει. Είναι μια ιστορία που με τρόπο χαριτωμένο και παιχνιδιάρικο αναδυκνύει την πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας, που ίσως να λέγεται και "αποξένωση". Σε αυτά τα μεγάλα κτίρια που ζούμε όλοι, χωρίς να γνωρίζουμε τον διπλανό μας, χωρίς να γνωρίζουμε αυτόν που μένει από πάνω μας ή από κάτω μας. Ποιος άλλος θα μπορούσε να φέρει απλά και χωρίς πολύ σκέψη τους ανθρώπους κοντά; Μα φυσικά ένα παιδί! Ένα μικρό κορίτσι με αφορμή την μπάλα της, γίνεται η αιτία να συναντηθούν όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Η αθωότητα του παιδιού απαλλαγμένη από κοινωνικές νόρμες και με την  παρορμητικότητα που το χαρακτηρίζει, ίσως να μας υπενθυμίζει πως έχουμε χάσει την απλότητα στις ανθρώπινες επαφές μας. Tips Για π