Το σιωπηλό βασίλειο της Παναγιώτας Στρίκου- Τομοπούλου σε εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου, είναι ένα ακόμη μικρό αλλά δυνατό βιβλίο από την σειρά μικρές καληνύχτες. Η Παναγιώτα έχει χειριστεί απλά αλλά με δεξιοτεχνία τον λόγο. Η απώλεια πολλές φορές, μπορεί να δημιουργήσει παράξενα συναισθήματα, έτσι έγινε και με τον βασιλιά της ιστορίας. Η μη δυνατότητα να αποκτήσει παιδιά με την γυναίκα του τον έκανε σκληρό. Για να αποφύγει τον πόνο και την θύμιση της απώλειας επέλεξε χρησιμοποιώντας την εξουσία του να εξαφανίσει όλες τις παιδικές φωνές. Τι γίνεται όταν ο πόνος της απώλειας μας χτυπά την πόρτα; Μας κάνει σκληρούς και άκαρδους; Κρύβουμε τα συναισθήματά μας πίσω από παράλογες αποφάσεις; Πάντα όμως η ζωή νικά. Έτσι και εδώ ο υπασπιστής έρχεται ως λυτρωτής να σώσει το βασίλειο από την σιωπή.
Tips
Για παιδαγωγούς:
- Γλωσσικές ασκήσεις: Η πρώτη σελίδα μας συστήνει πέντε επαγγέλματα. Είναι μια καλή αφορμή να παίξεις στην τάξη με τα επαγγελματικά ουσιαστικά. Για παράδειγμα : -Ποιος φουρνίζει το ψωμί; - Ο φούρναρης και η φουρνάρισσα , παίζεις επίσης με τα δυο πρόσωπα ,το αρσενικό και το θηλυκό.
- Μπορείς να δώσεις το παρακάτω έντυπο:
- Μπορείς να παίξεις με τα επίθετα που θα συναντήσεις στο κείμενο: π.χ. ο γκρινιάρης / η γκρινιάρα/το γκρινιάρικο , ο παράξενος/η παράξενη/το παράξενο κτλ.
- Από τα επίθετα μπορείς να περάσεις στα ουσιαστικά : π.χ. καλός-η-ο ~ καλοσύνη
- Μπορείς να παίξεις με αφορμή την κατάσταση του βασιλιά "απομονωνόταν" "απομακρυνόταν" τις προθέσεις απο-, ανα-, κατα- .
- Μπορείς επίσης να παίξεις με το στερητικό α- όπως ά-φωνος , ά-τεκνος, α- μίλητος, ά-λαλο.
- Μπορείτε να παίξετε το παραδοσιακό/ομαδικό : "Αγαλματάκια α-κούνητα , α-γέλαστα, α-μίλητα μέρα ή νύχτα;"
- Ήχος: Είναι ένα project από μόνο του, που θα το αναλύσουμε σε μια άλλη ανάρτηση. Μπορείς να παίξεις όμως το εξής: π.χ. Ποιους ήχους αναγνωρίζουν (τα παιδιά) από τις πράξεις των παιδιών.
- Μπορούν να τους αποτυπώσουν;
- Μαγικά φίλτρα! Αγαπημένα στα παιδιά. Ποια υλικά λέτε να έβαλε ο μάγος στο μαγικό φίλτρο για να πάρει τις φωνές των παιδιών;
- Με τι υλικά αντίστοιχα έφτιαξε το ξόρκι που έδιωχνε την βραχνάδα και την αφωνία;
- Μαθηματικές έννοιες: με αφορμή το "απομακρύνεται" του βασιλιά μπορείς να παίξεις με την ομάδα σου το κοντά σε / μακριά από .
- Ταχταρίσματα- Νανουρίσματα μπορείς να ακούσεις από εδώ:
- http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2160/Anthologio_A-B-Dimotikou_html-empl/index1_4.html
- https://www.youtube.com/watch?v=eWY_wapzhrc&list=PLbEjrHFJQ4nFvdIjWx9I-DMRmtfSrmf86
- https://www.youtube.com/watch?v=eWY_wapzhrc&list=PLbEjrHFJQ4nFvdIjWx9I-DMRmtfSrmf86
- Τέλος μπορείς να δώσεις άχρηστα και φυσικά υλικά και να φτιάξουν τα παιδιά την δική τους ιδανική παιδική χαρά. Μπορείς να πάρεις ιδέες για τα υλικά που θα τους δώσεις από εδώ:https://gr.pinterest.com/pin/262123640800883226/
- Μπορείς να δείξεις και να επεξεργαστείτε τον πίνακα του Γ. Ιακωβίδη "Παιδική συναυλία" περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείς να βρεις εδώ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1_(%CE%99%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%B2%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82)
Για γονείς:
- Πάντα μπορείτε να κάνετε ότι από τα παραπάνω σας αρέσει.
- Μπορείτε να φτιάξετε ένα κουτί (από παπούτσια) όπου εκεί μέσα θα "κρύψετε" όλους τους ήχους που δεν σας αρέσουν ή τους αγαπημένους σας ήχους σαν ένα μουσικό κουτί. Σαν ένα κουτί ηχητικών αναμνήσεων. Και πώς θα "κρύψετε" εκεί τους ήχους; Μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες που να φανερώνουν τους αντίστοιχους ήχους.
- Θυμηθείτε να καλλιτεχνήσετε το κουτί σας! Είτε με χρώματα, είτε με κολλάζ.
- Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ: https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF
Εάν δεν μπορείς να κατεβάσεις τα έντυπα, στείλε μου μήνυμα!
ΑπάντησηΔιαγραφή